Menu


Groenlo.nl

Programma Stad Groenlo

De projecten vanuit Programma Stad Groenlo worden mede gefinancierd door de Provincie Gelderland en door de Europese Unie (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling).

Bierbrouwerij Brouwersnos

Binnenkort wordt er weer bier gebrouwen in Groenlo! Het vertrek van de Grolsch brouwerij in 2004 naar Enschede deed verschrikkelijk veel pijn. De stad heeft positief gereageerd op de plannen voor een ambachtelijke bierbrouwerij bij de voormalige directeurswoning van de familie De Groen. In de monumentale Villa Adriana komt een proeflokaal. De ruimte rondom wordt ingericht als openbare park. In 2018 hoopt de brouwerij Brouwersnos te openen.

Op maandag 20 februari 2017 is in City Lido in Groenlo een informatiebijeenkomst gehouden over de procedure voor het realiseren van een bierbrouwerij bij Villa Adriana in Groenlo. De benodigde onderzoeken hiervoor zijn inmiddels afgerond. Ook is in overleg met de klankbordgroep een plan gemaakt voor de buitenruimte rond de bierbrouwerij. Er wordt nu een start gemaakt met de procedure voor de realisering.

     

Ambachtelijke bierbrouwerij
Zo’n 170 belangstellenden waren afgekomen op de presentatie van de plannen. In het plan van de initiatiefnemers wordt de monumentale villa van Huize Adriana herbestemd tot een proeflokaal, waar verkoop van bier en biergerelateerde merchandising plaatsvindt. In de villa komt ook een kleine proefbrouwerij waar op kleine schaal proefbieren kunnen worden gebrouwen. Achter de villa wordt een gebouw gerealiseerd voor de ambachtelijke bierbrouwerij. Met het plan spelen de initiatiefnemers in op de speciaalbierenmarkt. Verder voorziet het plan in een openbaar park, met daarbij proeftuinen, een aanlegsteiger aan de gracht en wandelpaden.

     

Openbaar park
Het grootste gedeelte van de ruimte rond de villa en bierbrouwerij wordt een openbaar park. Dus op elk moment toegankelijk voor het publiek. Mensen mogen er wandelen en fietsen. Voor de inrichting van het park is overleg geweest met een klankbordgroep. Die bestaat uit buurtbewoners, maar ook Stichting Mooi Groenlo en de Bomenwacht praten hierin mee. Buro Ontwerp&Omgeving heeft op basis van alle inbreng een schets van de buitenruimte gemaakt. De reacties op de gepresenteerde plannen was bijzonder positief. Een veelgehoorde opmerking was “laat ze maar morgen beginnen”.

     

3D-animatie
Wilt u een kijkje nemen in de ‘toekomstige’ bierbrouwerij, klik dan op deze link. Hier staat een filmpje: https://youtu.be/M9MOwv1ZIj4Documenten
Hieronder zijn verschillende documenten te downloaden over de bierbrouwerij:
- Schetsontwerp 10-02-2017
- Schetsontwerp met toelichting beplanting 25-01-2017
- Plantenlijst 04-01-2017
- Presentatie inloopavond 20-02-2017 ontwerp (Buro Ontwerp en Omgeving) 
- Presentatie inloopavond 20-02-2017 proces (gemeente)